srijeda, 27. svibnja 2015.

Grčka 9.dan - 521km (Ohrid)

Delphi-Lamia-Trikala-Kalabaka-Grevena-Kozani-Bitola-Ohrid (521km-7:30h)


Ruta 9.dan
Današnji dan je bio zamišljen u razgledavanju Meteora i stići još za dana u Ohrid da ga stignemo vidjeti. Na žalost prognoza je bila kiša u sjevernoj Grčkoj i Makedoniji, ali mi naravno uvijek sa pozitivnim mislima hrabro smo krenuli.
Navečer prije spavanja smo u dućanu kupili nešto za doručak tako da što prije nestanemo iz ovoga mjesta tj. hotela. Pozitivno smo gledali na to što nismo stigli obići proročište, morat ćemo se vratiti :-).
Pretežno običnom cestom vozili smo se, i sve više tužni što se krećemo prema domu, nismo primjećivali lijepi okoliš. Brzo smo stigli do Kalabake i krenuli u razgledavanje Meteora. Posjetili smo samostan Sv.Trojstva koji je poznat iz filma James Bonda, "Samo za tvoje oči", koji sam bezbroj puta pogledao kao mali. Ulaz je 2€ po osobi.









Kada smo došli blizu samostana kišica je malo počela rositi, ali je stala i dozvolila nam da stignemo sve pregledati i uživati u jedinstvenom prirodnom fenomenu vapnenačkih stijena koja do 500 m kao da strše u zrak. Nekada je bilo preko 20 samostana, a trenutno je ostalo aktivnih 6.
Par slika sa samostana koji smo odabrali za razgledavanje.
















Tu sam malo glumio Jamesa Bonda :-)
Još par slika drugih manastira i stijena....








Odradio vježbe snage, pojeli sendvič i nastavili prema Makedoniji.
Kako smo se približavali granici tako smo sve češće viđali termoelektrane. Kao da su to Grci namjerno stavili na sjever zemlje da ne zagađuju ono gdje najviše zarađuju, morski turizam.
Ceste na sjeveru Grčke su puno bolje kvalitete nego na Peloponezu, okoliš je raznovrsniji, a i kiše su tu češće kao što smo se i sami uvjerili što smo bliže Makedoniji. Kako smo hrabro krenuli od jutra, tako smo se nadali da ćemo i završiti pozitivno dan bez kiše. Kiša je padala sve do pred Bitolu, ali oblaci prema Pelisteru nisu upućivali na dobro. Željeli smo ići preko Prespanskog jezera i Galičice, ali zbog magle i crnih oblaka smo morali promjeniti rutu i ići direktno za Ohrid. Kiša je još malo padala poslije Bitole i imali smo sreću da nije padala sve do Ohrida iako je bilo kao da će se svaki čas zlijati po nama. Rezervirali smo smještaj u House Passage po cijeni od 22€. Ispod prozora nam je bio motor kao u nekoj sporednoj uličici, a bili smo u centru grada. Tražili smo smještaj u centru sa parkingom i to smo i dobili. Bili smo zadovoljni urednošću i položajem kao i uslugom za dobiveni novac. Došli smo oko pola 7 navečer, ali smo čekali da prestane kiša da možemo u obilazak i iskoristili to za osvježenje i kraći odmor. No kada je kiša prestala, pao je mrak i nije bilo ništa od obilaska kakvog smo htjeli. Prošetali smo se i malo poslikali, ali....morat ćemo se vratiti i utvrditi gradivo slijedeći put :-)
Par slika iz noćnog obilaska:










Skoro sam zaboravio staviti sliku kakav nas je krevet dočekao...


U šetnji sam vidio "bosanski burek", barem ga tako zovu i odmah uzeo jedan. Kasnije sam se vratio po još jedan što govori kakav je bio :-)
Poslije napornog dana zaspali smo kao bebe.


Nema komentara:

Objavi komentar