petak, 22. svibnja 2015.

Grčka 4.dan - 335km (Githio)

Patras-Pyrgos-Olympia-Kalo Nero-Kalamata-Sparta-Githio (335km-5h)

Ruta 4.dan
Probudili smo se oko 7h i počeli se pakirati da pobjegnemo iz hotela što prije i izbjegnemo gradsku gužvu, a i hotel nam baš nije bio simpatičan. Prilikom pakiranja smo čuli iz susjedne sobe žensko uzdisanje što nam je bio znak da smo imali dobar feeling u vezi hotela.
Natočili smo gorivo, kupili doručak na izlasku iz grada i pobjegli :-)
Cesta do Pyrgosa je u katastrofalnom stanju. Nismo mogli voziti brže od 80-90 km/h jer smo imali osjećaj da će se motor raspasti. Vožnja po unutrašnjosti nije uopće zanimljiva i nije bilo ničega vrijednog slikanja. Današnji dan je bio namijenjen za razgledavanje Olympije, a za ostalo nije bilo plana osim zacrtane rute....pa što vidimo, vidimo. Olympiju smo lako pronašli, sparkirali se u hladu, skinuli moto opremu i u jednoj suvenirnici kupili suvenire, sok...i zamolili da nam sačuvaju jakne i kacige. Nije bilo prevruće, oko 25 stupnjeva, pa nam nije bio problem u moto hlačama šetati arheološkim parkom i muzejom. Karta je 9 € i vrijedi za muzej i park.









Mjesto paljenja olimpijske baklje
Ovo mjesto smo dugo tražili i nikako nismo mogli naći iako smo imali kartu sa obilježenim glavnim točkama. Greška je bila u tome što je netko na ploči (sa desne strane na slici) potrgao sliku i objašnjenje. Ali moja uporna žena nije željela otići i ne vidjeti  mjesto paljenja olimpijske baklje. Srećom ja sam se, da bih nešto slikao, popeo na kamen na koji nisam smio pa je čuvar zagalamio na mene i dok sam se ja pravio blesav, ona ga je zaskočila i pitala pa nas je ljubazno uputio.






Kulturno smo se uzdigli i bilo je vrijeme da se krene dalje. Svratili smo do suvenirnice po stvari, kupili još neke sitnice i ostavili im nešto eurića za čuvanje stvari.
Dalje je krajolik malo interesantiji, ali, bar ja, očekivao sam još i više. Nastavili smo prema Kalamati lokalnom cestom i 20-tak km autocestom. Kalamatom smo se samo provozali i nastavili kroz brda prema Sparti. To je bila već cesta i krajolik koji mi je odgovarao. Prekrasna priroda, nekoliko izvora vode iz stijena, zavoji, simpatična sela u brdima...






Maximalna visina je bila oko 1350 m. Prekrasno je bilo voziti po zavojima i uživati u usjecima u stijenama i malim mostovima. Spustili smo se prema Sparti i prije Sparte ugledali nekakav manastir, crveni križ, ambulantu ili što već, koji nam se jako svidio, ali nigdje nisam uspio naći nikakve podatke o njemu.



Žao mi je što smo profulali Mistru (Mystras). U Sparti smo tražili ostatke staroga grada, ali kako su Grci ažurni u obilježavanju znamenitosti, to je bilo jedno od mjesta koje nismo pronašli. Nastavili smo dalje prema gradu Githiu i rezerviranom smještaju u mjestašcu pored - Areti Maria apartmani, 35 €.
Ovim smještajem smo bili jako zadovoljni.



Stigli smo relativno rano, oko 18 h, pa smo nakon što smo se osvježili otišli prošetati gradom. Pogledali smo cijene i sjeli na večeru probati grčku salatu i poznati suvlaki.
To izgleda otprilike ovako:



Salata je bila ok, ali kod nas definitivno rade bolje grčke salate, a suvlaki je bio tako mastan da je bila sreća što nismo bili previše gladni, jer se i nismo baš najeli.
Prošetali smo se gradom i malo smo ostali zatečeni kako nas svi gledaju. Kao da tamo turisti baš ne dolaze iako nije tako. Jednostavno ljudi zuje u sve nepoznate. A da ne govorim kako su nas čudno gledali kada smo dolazili sa kacigama vozeći se na skuteru jer tamo nitko ne nosi kacigu na motoru, a pogotovo ne na skuteru.
Današnji dan je bio malo manje naporan, iako je bio četvrti dan bez odmora na motoru i sa prijeđenih ukupno oko 1900 km nismo osjećali umor, a niti naš skuter nije pokazivao znakove umora :-)

Nema komentara:

Objavi komentar