nedjelja, 6. travnja 2014.

Jasenovac 2014.

Sesvete-Ivanja Reka-uz Savu do Jasenovca-Novska-Kutina-Brckovljani-D. Selo-Sesvete (246km-5h)

06.04.2014.

Spidermax-Renato
TDM-Dragec
X10-Darijo

Ruta
Vrijeme nije bilo obećavajuće, ali dogovor je pao da se ide. Ovoga puta bilo nas je tri motora. Svi smo jedva čekali da počne sezona motoriranja i nismo bili spremni za odustajanje. Cesta je bila mjestimično mokra i skliska, pogotovo uz Savu, gdje je normalno bilo i magle. Nitko od nas još nije vozio ovom dionicom pa smo vozili oprezno i polako. I uz sumorno, ali ne i kišno vrijeme, priroda je izgledala očaravajuće. Vidjeli smo mnoga obrađena polja i puno polja uljane repice u cvatu. U tom kraju ima puno starih drvenih kuća, ali nažalost mnoge samo što se ne uruše. Tamo negdje prije Siska prešli smo mostom preko Save. Zanimljiv most kojim se promet odvija naizmjenično uz regulaciju semaforom.


Most kod mjesta Lijeva Martinska Ves

U Sisku smo popili kavu i nastavili put Jasenovca, ali po lokalnoj cestici uz sjeverni dio Save uz samo Lonjsko Polje. Kod mjesta Gušće i Čigoč smo sreli veliki broj roda koje tamo hodaju po cesti i uopće se ne boje vozila. Skoro svaka kuća ima gnijezdo sa rodama. Prekrasno. Malo dalje smo vidjeli putokaz za ekoetno selo Strug, ali ga na žalost nismo posjetili.U Jasenovcu nisam bio od osnovne škole kada je to naravno bio obavezan izlet. I naravno da se ničega nisam sjećao. Onako tmurnog dana, Jasenovac je izgledao sablasno. Spomenik je impresivnih dimenzija, kao i svi spomenici rađeni u to doba. Obišli smo i muzej i ostali iznenađeni kako se ulaz ne naplaćuje.








Nakon razgledavanja muzeja i spomenika krenuli smo kući uz jedno zaustavljanje na benzinskoj i naravno jednoj čokoladici. Put kući je bio po mnogo boljoj cesti, suhoj i malo smo se opustili i kršili ograničenja. Odmah u glavi se radio plan kamo ići slijedeći slobodni dan. Skuter mi je trošio 4litre/100km što je sasvim korektno. A niti prijatelju Dragecu njegova Yamaha tdm850 nije previše popila, cca 5 litara.
Ponovit ćemo tu rutu kada bude bolje vrijeme...

Nema komentara:

Objavi komentar