subota, 31. svibnja 2014.

Bled 2014.

Sesvete-Bregana-Ljubljana-Kranj-Bled-Domžale-Dobovec-Zidani most-Sevnica-Krško-Brežice-Dobova-Sesvete (421km-5h30min)

31.5.2014.

X10-Darijo i Suzana


Ruta Lijepom Našom pa i šire

Ponovno golupčići zajedno slobodni, slobodni za jednodnevni izlet. Plan je bio otići na Bled.
Prognoza za Hrvatsku i jugoistočni dio Slovenije je ok, ali u blizini Alpa mogućnost...svega. Pošto su gume pri kraju nemamo ih zašto čuvati pa smo odlučili po autoputu do Bleda, da nam ostane što više vremena za uživanje u prirodi. Krenuli smo Slavonskom prema Bregani i već u blizini Žitnjaka neka budala me hoće srušiti sa motora. Gledam i ne vjerujem. Vozimo se u koloni 80-90km/h, ali on se vozi praktično pored mene kod zadnje gume, iako ja vozim po sredini trake. Kada smo stali na semaforu, okrenem se i vidim nekog senilnog starca cca 70-80g koji me je mogao srušiti, a vjerojatno ne bi ni skužio. Ok, ajmo dalje. Samo pozitivno razmišljati. Dolazimo do naplatnih kućica, plaćamo tri kune cestarinu i shvaćamo da napuštamo Lijepu Našu i krećemo u strani svijet. U deželi skrećemo na prvu benzinsku i kupujemo vinjetu. Odabrali smo 6-to mjesečnu za 30€. Sada imamo "pilu" pa se nadamo malo češće jahati po inozemstvu ;)
Dosadnim autoputom držim brzinu 120-130km/h i za sat i pol smo kod Kranja. Točim benzin jer ne znam koliko troši autoputom sa dvoje. Ovom brzinom ispada 4.5l/100km. Niti smo jurili, niti smo potrošili puno. Od Kranja prema Bledu se naglo sve zacrnilo. Strah nas je bilo da će pasti snijeg jer u nekoliko km temperatura na skuteru (da, i to ima) pala za 8 stupnjeva. Sa 22 na 14, brrrr.
Uspjeli smo doći do Bleda bez kiše, sparkirali se, i kao pravi Balkanci izvadili sendviče i sok i sjeli na klupu u park. Žena je zeznula kaj nije uzela one šarene stolnjake da raširimo po stolu i da gablamo "kak se šika". Par slikica....






Na Bledu ima označenih labudova koji su tamo kao domaće životinje. Ovaj gore sa slike je kopao po stražnjici kada smo krenuli prema Bledskom dvorcu, a pola sata kasnije je to isto radio par metara dalje....baš je imao nekakvih problema...






Uspon je jako lijepo uređen blagim stepenicama i krasnom ogradom, svejedno jezik je bio do poda.
Kada smo došli na vrh prije ulaza su bile viteške igre, ali su počeli sve pospremati u šatore jer je dolazio jak vjetar. Na blagajni dvorca vidimo cijenu od 9€ i odlučujemo da će dovoljno biti i pogled prema jezeru. Pri usponu smo odredili da je max cijena koju ćemo prihvatiti 5€ po osobi jer nisu ugradili lift :))
A tada počinje kiša....



Slika kada je prestala padati kiša, ali ne i u daljini. Mi smo se uspjeli sakriti, stisnuti uz stijene i samo malo pokisnuti.
Spustili smo se po drugoj strani i još malo razgledali predivno jezero i okolicu. Cijene sladoleda, kremšnita neću niti spominjat, ali ću reći da Coca-cola od pola litre na kiosku košta 3,5 €.



Malo foto session za uspomenu.




I to je to od Bleda. Vraćali smo se po autoputu do Kranja pa sišli na staru cestu i jedrili prema Zagrebu. Nismo previše uživali u stvarno lijepom krajoliku jer je bio tmuran dan u povratku i bojali smo se kiše. Stali smo...tamo negdje, i pojeli ostale sendviče. Bled je u stvari jako blizu, kao i cijela Slovenija, i zato budem nakon Hrvatske i Sloveniju bolje upoznao.




Cesta nije u lošem stanju, ali nije niti za pohvalu. Vjerojatno sada svi koriste autoput pa Slovenci ne ulažu previše u stare ceste.
Stali smo još u Brežicama u šopingu i potrošili malo više od dviju ulaznica za dvorac na Bledu, ali u pametnije svrhe ;)
Ponovit ćemo taj izlet kada bude ljepše vrijeme. Sada imamo vinjetu ;)

Nema komentara:

Objavi komentar